Etykietowanie produktów żywnościowych

Zapewnie konsumentom możliwości podejmowania bardziej świadomych i zdrowszych wyborów przy zakupie żywności jest głównym celem nowych przepisów przyjętych przez Parlament Europejski. Zawartość energetyczna produktu, jak również zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli będą wyraźnie widoczne na opakowaniach produktów żywnościowych.

 

Nowe przepisy zagwarantują, że etykiety staną się bardziej czytelne, co ma ułatwić konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas robieniu zakupów. Chodzi też o modernizację, uproszczenie oraz ujednolicenie zasad etykietowania żywności w UE. Idące za tym ograniczenie biurokracji i uproszczenie przepisów w tej dziedzinie będzie dużym ułatwieniem dla producentów żywności i przedsiębiorstw sektora spożywczego.

 

Wartość odżywcza i składniki

 

Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Zawartość wymienionych składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.

Nowe przepisy ułatwią też konsumentom stwierdzenie, czy dany produkt zawiera substancje alergiczne, gdyż będą one musiały być wyszczególnione w tabeli składników. Pozwoli to konsumentom na szybkie znalezienie potrzebnych informacji w jednym miejscu. Przewidziano również, iż informacja o alergenach musi być podana także dla produktów sprzedawanych bez opakowania, np. żywności podawanej w restauracjach czy stołówkach. W tym przypadku kraje członkowskie muszą zadecydować samodzielnie, w jaki sposób ta informacja powinna być przekazana konsumentom.

 

Oznaczenie kraju pochodzenia żywności

Kraj pochodzenia niektórych produktów żywnościowych, takich jak wołowina, miód, oliwa z oliwek czy świeże warzywa i owoce, musi być podany na etykiecie zgodnie z przepisami danego sektora. Brak takiej informacji mógłby wprowadzać konsumentów w błąd. Wymóg ten zostanie rozszerzony na trzodę chlewną, mięso z owiec, kóz i drobiu. Po wejściu w życie nowych przepisów, Komisja Europejska będzie miała 2 lata na ich wprowadzenie.

 

W przyszłości może zostać podjętą decyzja o możliwości przesunięcia obowiązku etykietowania żywności z kraju pochodzenia do kraju, w którym jest ona przetwarzana. Może to dotyczyć np. mięsa używanego jako składnik lub mleka i żywności nieprzetworzonej. Wcześniej jednak Komisja będzie musiała ocenić skutki, wykonalność i potencjalne koszty takiej decyzji.

 

Nie wprowadzać konsumentów w błąd!

 

Nowe przepisy mają ponadto na celu zapewnienie, iż konsumenci nie będą wprowadzani w błąd poprzez opakowania zawierające motywy graficzne niemające związku z produktem.

Również produkty wyglądające podobnie do innych, ale wykonane z zamiennych składników, np produkty seropodobne wykonane z surowców roślinnych (tzw. produkty imitujące żywność), będą łatwe do rozpoznania. Jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, przy użyciu odpowiedniego rozmiaru czcionki, obok nazwy marki. Produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków muszą być opisane jako produkt "z połączenia kawałków mięsa" lub "z połączenia kawałków ryby".

Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?

Po zatwierdzeniu oraz opublikowaniu przepisów w Dzienniku Urzędowym UE, przedsiębiorstwa sektora spożywczego będą miały 3 lata na dostosowanie się do nowych zasad. Natomiast termin wprowadzenia informacji o wartości odżywczej produktu zostanie przedłużony o dodatkowe 2 lata. Jeśli producenci przedstawiają już informacje dotyczącą wartości odżywczej na swoich produktach, będą mieli 3 lata na dostosowanie formy tej informacji do nowych przepisów.

 

Copyright © 2010 Forum Doradców Podatkowych   •   Wszelkie prawa zastrzeżone
designed by wyzga.com

Polecamy: Biuro rachunkowe Kraków   •   Księgowość online   •   Doradztwo podatkowe Kraków